Novi Sad-Vladivostok

Malo su slike izmesane pa cu ih srediti kasnije. Za internet u Rusiji po povoljnoj ceni moras da kupujes kartice za svaku oblast a kupovina kartice ponekad traje i do 45 minuta. Ali evo sad imam karticu pa da samo kratko napisem utiske do sada.

Nisam imao srece sa vremenom pa sam neka mesta kao sto su Sveti Nos na Bajkalu ostavio za povratak.
Ostalo je vreme bilo odlicno i skoro svaki dan sam se kupao u jezerima ili rekama.
Ovo je ogromna zemlja. Po mojoj proceni ima mesta za oko 40 milijardi ljudi bez da se guraju. Nisam imao pojma da je Rusija ko Vojvodina. Ovde je sve cernozem i gaji se psenica od ulaska u Belorusiju pa sve do Nahodke. Isto tako nisam imao pojma da je ovo zemlja Sunca. Citav dan sija. Od 5 ujutru do 22 uvece. Ostatak i nije bas neki mrak.
Auto me sluzi odlicno i dobio je servis kakav i zasluzuje. Nadam se da necu imati problema i u povratku.
Od kvarova mi je crkla sijalica i auspuh se odvario ali je to sad popravljeno. Putevi su odlicni i bolji su nego u Srbiji. Najgori put se moze uporediti sa obilaznicom oko Rume. Najopasniji deo je pre dolaska u Irkutsk pa sve do Ulan Udea. Tu je put krivudav i vozaci mnogo rizikuju kad voze o cemu svedoce i mnogi krajputasi, kojih u ostatku Rusije skoro i da nema, jer su putevi ravni.
Najsporiji deo puta je Mkad oko Moskve i put do Niznjeg Novgoroda. Za to treba puno strpljenja. Mkad se moze opisati kao pakao. Fala panti da sam izvukao zivu glavu odatle. Pet-sest  traka a svi voze 150. Kad se neko cukne najstaje kolaps. Mislim da bi im trebala helikopterska sluszba koja bi vadila pokvarene i sudarene automobile. Drugacije ne znam kako moze da normalno funkcionise ovaj prsten. Od Borovnog jezera kod Moskve do Vladimira sam putovao 4 sata.
Gubio sam se nekoliko puta a najvise u Kemerovu. Tamo sam se dva sata vozio i na kraju otisao u miliciju gde su mi objasnili kako da se iskobeljam. Ovde je svaki grad i oblast drzava za sebe. Tako naprimer Uljanovsk je susta suprotnost Ufi koji je grad kao Dubai. Kao da su svi dobili sedmicu na lotou. Nisam mogao da verujem da takav grad postoji u Rusiji a jos i da se zove Ufa. Autoputevi sa tri trake. Sve super automobili. Policija isto vozi odlicna kola. Nove lepe kuce i naselja. Dok Uljanovsk ostavlja utisak posustalog industrijskog grada.
Kad pricam srpski svi me lepo saslusaju i odgovore na ruskom. Sa komunikacijom uopste nemam problema.
Primaju svuda viza karticu a autogasa uopste nema posle Cite, a ovde je gorivo skupo pa me cudi kako nemaju gas.
Inace sidjem sa puta i vozim oko pola sata po nekom polju i spavam kod neke recice, a polje ko mostarsko, cemovsko ili gatacko, samo sto sam ja sam u njemu.
Najvise me raduje kad skrenem sa novog puta od Cite do Habarovska i neocekivano pronadjem jezero koje je nastalo iskopavanjem zemlje i kamena za put. Do sada sam ih pronasao 12.
U povratku cu posvetiti malo vise vremena tim jezerima.
Eto tako malo napisah nesto.


Zabranjeno parkiranje, ali moze 5 minuta. Uljanovsk
Jenisej
j Toplo kod Bajkala
plaza kod Nahodke
odmor
NP na uralu. Pocetak staze
Sime na Uralu

pogled sa Urala


servis  Vladivostok
 
Borovnoe jezero kod Moskve

Brest, BY

Za sada su utisci dobri. Potpuno me iznenadila Poljska. Sve je kao u crtanom Lolek i Bolek. Prelepa je. Sve suma. Mozes da spavas gde hoces. Na granici sa Belorusijom sam cekao 7 sati. Brest me impresionirao. Polako idem dalje. Sad kuckam u Krizmi gde sam kupio Megafom internet.


   Sutra 8. Juna krecem na putovanje. Pripremio sam hranu za pet-sest dana koja se nalazi u crnoj torbi desno. Nosim i sator i vrecu i dve podloske, a poneo sam i pecaljku. U malom rancu drzim garderobu. Nosicu i laptop sa napajanjem preko akumulatora. U Rusiji cu kupiti mobilni internet pa cu tada i slati slike kad budem mogao. Kao sto se vidi, kuku za prikolicu sam morao skinuti zbog propisa u EU.

   Evo i linka preko kojeg u Google Earthu mozete videti sta sam sve oznacio da posetim. Uglavnom plaze, mesta za odmor i spavanje.
http://www.2shared.com/file/WGwzYbtC/Ns-Vl.html
j Starica